PROJEKTI

IGRAONICA – NAŠIČKI CVIJET

Prisustvo teškoće u razvoju ograničava djecu i mlade u svakodnevnom učenju, stjecanju iskustava i različitih vještina.
Organiziranjem terapijskih igraonica na našem području stvoriti ćemo mogućnosti za socijalizaciju i uključivanje djeteta u predškolski – školski odgoj i obrazovanje u vlastitoj sredini. Igraonice se odvijaju u prilagođenom prostoru koje se održavaju jednom tjedno u trajanju od dva puna sata. Putem igraonica poticati ćemo što pravilniji razvoj ciljane skupine ublažavanjem posljedica oštećenja, raditi na razvoju maksimalnih mogućnosti djece i mladih s teškoćama za svakodnevno funkcioniranje i adaptaciju na socijalnu okolinu. Djecu i mlade s teškoćama poučavat ćemo različitim vještinama i navikama koje su potrebne za svakodnevno funkcioniranje i osamostaljivanje. Korisnike predškolske dobi pripremat ćemo za školovanje. Roditeljima i obiteljima pružamo stručnu pomoć kroz savjetodavni rad koji obavljaju stručni suradnici Udruge.
Igraonica je namijenjena za djecu s teškoćama u razvoju predškolske i školske dobi, za mlade s teškoćama u razvoju,s različitim vrstama oštećenja – teškoće u intelektualnom funkcioniranju, ADHD, cerebralna paraliza, poremećaji iz autističnog spektra. Aktivnosti igraonice usmjerene su na poticanje tjelesnog, intelektualnog i socio.emocionalnog razvoja, vodeći računa o individualnim potrebama, mogućnostima i razvoju sposobnosti korisnika. Igraonice će voditi stručni izvoditelji aktivnosti diplomirani defektolog i pedagog.
Program rada igraonica usmjeren je na sljedeće aktivnosti:
Poticanje i razvoj senzomotoričkih vještina
Razvoj motoričkih vještina
Poticanje razvoja emocionalnih, kognitivnih, jezičnih te oralno motoričkih vještina
Razvoj grafomotoričkih vještina
Poticanje razvoja stvaralaštva i kreativnosti
Poticanje perceptivno – motoričkih vještina
Stjecanje spoznaja o svijetu
Razvoj pozitivne slike o sebi
Razvijanje mišljenja, pamćenja, pažnje i koncentracije
Usvajanje i razvijanje percepcije i osjetne sposobnosti, govora i drugih oblika komunikacije

Provedbom predloženog programa ostvariti ćemo dugoročne promjene u vidu poboljšanja kvalitete življenje djece i mladih s teškoćama u razvoju. Bolju uključenost ciljane skupine u odgojno – obrazovni sustav, bolju pripremljenost za svakodnevne životne situacije. Promjene kod roditelja djece i mladih s teškoćama u razvoju očitovat će se u skladnijim obiteljskim odnosima, u boljem usklađivanju obiteljskih obveza. Kroz ostvarenu suradnju s Centrom za socijalnu skrb Našice stvoriti ćemo preduvjete i za naredne projekte i programe Udruge putem kojih ćemo pružati nove socijalne usluge i na taj način doprinjeti poboljšanju kvalitete života osoba s invaliditetom na našem poslovnom području.

mu_logo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.