LatestVijesti

Žele potaknuti akcije i promjene za osobe s cerebralnom paralizom

Svjetski dan cerebralne paralize obilježava se svake godine 6. listopada s ciljem podizanja znanja i javne svijesti o cerebralnoj paralizi. Prema službenim podacima Izvješća o osobama s invaliditetom iz 2022. godine, u Republici Hrvatskoj živi 624.019 osoba s invaliditetom od čega su 24.694 osobe s cerebralnom paralizom. Obilježavanjem ovog dana želi se osigurati djeci i odraslima s cerebralnom paralizom ista prava, pristup i mogućnosti u društvu.

Udruga osoba s invaliditetom “Našički cvijet” organizirala je danas predavanje na kojem je predsjednica Gordana Blagajac istaknula kako žele potaknuti akcije i promjene za osobe s cerebralnom paralizom u našoj sredini, a kojima je to od iznimnog značaja.

-Udruga “Našički cvijet” okuplja više od 400 članova, a što se tiče osoba s cerebralnom paralizom, Udruga se trudi da budu zbrinute od rođenja pa do najstarije životne dobi. Za najmlađe naša udruga organizira igraonicu “Našički cvijet” koju financira Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, sufinancira Grad Našice, a koja obuhvaća 35 djece iz Našica i okolnih općina. Nadalje, tu su pomoćnici u nastavi koji pružaju potporu osnovnoškolcima i srednjoškolcima. Što se tiče odraslih, 13 osoba ima osobne asistente, a za stariju životnu dob po potrebi uključujemo geronto domaćice – rekla je predsjednica Gordana Blagajac.

Aktivnosti i projekte Udruge “Našički cvijet” te suradnju s Gradom pohvalio je pročelnik Upravnog odjela za investicije i prostorno planiranje Grada Našica Matija Brkić. Najavio je kako je u pripremi projekt Centra za integraciju i razvoj.

– Centar će biti na prostoru nekadašnje IMK “Slavonije” u Markovcu, a u sklopu Centra udruga će dobiti nove prostore. Pokrenuta je prva faza, a to je projektiranje. Za projektno-tehničku dokumentaciju dobivena su sredstva iz nacionalnog plana za oporavak i otpornost. Vrijednost projekta je 265.000 eura, a sufinanciran je s 90 posto – rekao je pročelnik Matija Brkić te Udruzi “Našički cvijet” zaželio uspjeh u daljnjem radu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.