LatestVijesti

Capacity Building

U sklopu 8. Centra znanja dana 16. prosinca 2021. godine Hrvatski savez udruga osoba s tjelesnim invaliditetom (HSUTI) održao je Capacity Building namijenjen udrugama – članicama. Vodeći se epidemiološkim mjerama zaštite od koronavirusa, prezentacija je održana u hibridnom formatu (u prostorijama HSUTI i online putem ZOOM platforme). Ispred Udruge Našički cvijet, predavanju je prisustvovao tajnik Udruge Mladen Došen.

Riječ je o prezentaciji o programu Unije ”Građani, jednakost, prava i vrijednosti (CERV)”. Naime, u okviru programa Građani, jednakost, prava i vrijednosti (Citizens, Equality, Rights and Values programme – CERV) objavljen je niz poziva na dostavu projektnih prijedloga. 

CERV Program je najveći program do sada namijenjen promicanju i zaštiti vrijednosti Unije: demokracije, vladavine prava, temeljnih prava, transparentnosti i dobrog upravljanja te ima za cilj izgradnju još demokratskije Europe i podizanje svijesti građana/ki o pravima i vrijednostima sadržanima u temeljnim Ugovorima i Povelji EU o temeljnim pravima, pružajući financijsku podršku neprofitnom sektoru u promociji tih prava i zajedničkih vrijednosti.

Opći cilj programa je zaštita i promicanje prava i vrijednosti sadržanih u Ugovorima, Povelji o temeljnim pravima i u primjenjivim međunarodnim konvencijama o ljudskim pravima, osobito kroz podršku OCD-a i drugih dionika koji su aktivni na lokalnoj, regionalnoj, nacionalnoj i transnacionalnoj razini, te poticanje građanskog i demokratskog sudjelovanja, radi očuvanja i daljnjeg razvoja otvorenih, demokratskih, ravnopravnih i uključivih društava utemeljenih na pravima i vladavini prava. Program posebno potiče sudjelovanje regionalnih i lokalnih organizacija civilnog društva.

Pozivi su objavljeni u sve četiri tematske cjeline:

  1. Vrijednosti Unije (European Values strand) – promicanje temeljnih vrijednosti EU
  2. Jednakost, prava i rodna ravnopravnost (Equality, Rights and Gender Equality strand) – promicanje jednakosti, prava i ravnopravnosti spolova
  3. Uključenost i sudjelovanje građana (Citizens engagement and participation strand) – promicanje zajedničke europske povijesti i aktivne građanske participacije – uključivanje građana u demokratski i politički život Unije
  4. Daphne strand – borba protiv svih oblika nasilja.

Predsjednica Saveza ujedno je prisutnima prezentirala aktivnosti u 2021. godini i aktivno sudjelovanje u donošenju novih Prijedloga zakona i to: Zakon o socijalnoj skrbi, Zakon o osobnoj asistenciji, Zakon o inkluzivnom dodatku, Zakon o socijalnom stanovanju, Zakon o registru osoba s invaliditetom, Zakon o znaku pristupačnosti.

Prisutni su dobili vrijedna znanja koja mogu nesporedno primijeniti u radu i djelovanju svojih udruga, ali i prenijeti svojim djelatnicima i članovima.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.