FEATUREDVijesti

VII SIMPOZIJ ZA VODITELJE

Dana 15. i 16. lipnja u hotelu „Academia“ u Zagrebu, u organizaciji HSUTI održan je VII. Simpozij za voditelje udruga osoba s invaliditetom, u okviru programa „Zajedno u zajednici“ kojeg financijski podržava Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Ove godine Simpoziju su osim voditelja udruga osoba s invaliditetom, predstavnika pojedinih Saveza i ostalih gostiju, prisustvovali i Premijer Andrej Plenković, savjetnica Predsjednika Republike za ljudska prava i civilno društvo Melita Mulić, Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković te saborska zastupnica Ljubica Lukačić.

Pozdravnim riječima obratile su se Predsjednica Saveza Jozefina Kranjčec, i Melita Mulić, izaslanica Predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića.

 Sedmi Simpozij svečano je otvorio Premijer Andrej Plenković koji je u svom izlaganju naglasio da se politika Vlade temelji na međunarodnim i domaćim dokumentima, a osobito na Nacionalnoj strategiji izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom 2017./2020.

Izaslanica Predsjednika Republike i Savjetnica za ljudska prava i civilno društvo Melita Mulić istaknula je između ostalog da se civilnom društvu mora osigurati opstojnost i autonomija te redoviti prihodi koji moraju biti transparentni i učinkoviti a ne administrativno opterećujući. Navela je mjere koje su poduzete u svrhu poboljšanja kvalitete života osoba s invaliditetom.

Ministrica Vesna Bedeković u razgovoru s Predsjednicom Kranjčec, naglasila je da je potrebno osigurati kontinuitet financiranja udruga koje pružaju usluge osobama s invaliditetom zbog čega je Vlada pokrenula trogodišnje programe poput spomenutog „Zajedno u zajednici“.

Prisutnima se obratila i saborska zastupnica Ljubica Lukačić, sumirajući svoj uspješan zagovarački mandat za osobe s invaliditetom u Hrvatskom Saboru.

Predsjednica HSUTI zahvalila je Predsjedniku Vlade i Izaslanici Predsjednika Republike te ostalim dužnosnicima na podršci Simpoziju i aktivnom sudjelovanju u otvaranju Simpozija. Napomenula je da je ovo zadnja aktivnost treće godine trogodišnjeg programa „Zajedno u zajednici,“ i dodala kako je i sljedeći naš trogodišnji program prihvaćen. Na kraju je zahvalila ministrici Bedeković i Vladi što ćemo i dalje imati kontinuitet u provođenju Programa u sljedeće tri godine.

Uslijedilo je izlaganje Dopredsjednice SOIH-a Marice Mirić na temu „Konvencija o pravima OSI i pitanja Republici Hrvatskoj,“ zatim izlaganje na temu „Ugovor o doživotnom i dosmrtnom uzdržavanju“ Dragane Budimir iz SDDH. Sljedeće je bilo izlaganje na temu “Sinergije i civilno društvo: osvrt na ESF, Obzor 2020 s pogledom k Obzoru Europa“ od strane predstavnika Agencije za mobilnost i programe EU Viktora Koske, zatim predstavljanje programa „Erasmus i Europske snage solidarnosti“ – Agencija za mobilnost i programe EU, Katarina Brajdić, Voditeljica Tima za Europske snage solidarnosti. Na kraju je ravnatelj Centra znanja Profectus, Darko Kobetić govorio  na temu „Granice i komunikacija u kontekstu ličnosti.“

Prvi dan Simpozija završio je predstavom Kulturno amaterske družbe „Beskućnici“ iz Kutine.

Drugog dana Simpozija na temu „Pomoćnici u nastavi i provedba projekta kroz udruge“ govorio je Darko Tot, načelnik sektora zajedničkih poslova, Ministarstvo znanosti i obrazovanja. Izet Dilaver iz BIH predstavio je „Projekt Stablo: Inovativne tehnologije, primjer dobre prakse – socijalno poduzetništvo. Daniel Berdais govorio je na temu „Komunikacija s medijima“ i na kraju Marija Dugac „Udruga Srce – primjer dobre prakse: lokalni identitet udruge.

Simpozij je moderirao Stručni suradnik Luka Keller.

Ovim putem zahvaljujemo se na dolasku i sudjelovanju svim visokim dužnosnicima te svim predavačima i sudionicima VII. Simpozija a posebno Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku koje je financijski podržalo i time omogućilo održavanje VII. Simpozija za voditelje udruga osoba s invaliditetom.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.